"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

10 nejlepších zápasů historie Bohemky

clanek-1982-11-04-bohemians-logo-bw-190pxJízda v Ďolíčku proti Saint Étienne je bez pochyby zatím největším triumfem v historii našeho slavného klubu. Bohemka má ale za sebou řadu památných vítězství. Každý má na věc jistě svůj názor, nicméně žebříček nejlepších zápasů Bohemky by mohl vypadat třeba takhle.

10. Rok 1912 - První vítězství nad Spartou: AFK Vršovice - AC Sparta 2:0

První triumf nad jedním z pražských S se zrodil v přátelském zápase. Sparťané přijeli jako hrdinové po zájezdu do Španělska, kde třikrát vyhráli nad výběry složenými z anglických a francouzských fotbalistů. Soupeře v čele s Pilátem však porazila sestava Kratochvíl  - Novotný, Rücker - Splavec, Vlk, Strnad - Kašpar, O. Hanka, Kavan, Šťastný, Horejs.

9. Rok 1914 - První vítězství nad Slavií: AFK Vršovice - SK Slavia 1:0

Vítězství nad druhým z největších soupeřů přišlo o dva roky později. Vršovice hrály v sestavě Kašpar - Goldbach, Novotný - Splavec, Petřík, Strnad - Hlavička, Novák, Kavan, Hanka, Kňourek.

8. Rok 1966 - Návrat do ligy na Kladně: SK Kladno - Bohemians 0:2

Tohle je sice druholigová výhra, nicméně velmi emotivní. Bohemka díky gólům Horáka a Kolmana slavila postup do ligy a od 88. minuty se s ní radovali fanoušci na hrací ploše u postranních čar. Následoval triumfální průvod domů.

7. Rok 1942 - Na Spartě triumf ve Středočeském poháru: AC Sparta - AFK Bohemia 6:8

Vítězství znamenalo ovládnutí soutěže, z níž se postupovalo do hlavní soutěže - Českého poháru. Výhře přidává na vážnosti dvacetitisícová návštěva a neobvyklé skóre.

6. Rok 1980 - Kanonáda proti Interu: Bohemians - Inter Bratislava 9:1

Pouhé tři dny po těsném vyřazení z Poháru UEFA s Ipswichem rozjetá Bohemka smetla bratislavský Inter. Dva góly vstřelili Jakubec, Mičinec a Bičovský, jednou se trefili Němec, Panenka a Čermák.

5. Rok 1975 - Přes bělehradské hvězdy k mistrovské naději: Bohemians - Slovan 1:0

Šest kol před koncem ligy Bohemka doma porazila Slovan, který tehdy tvořil základ rodících se evropských šampionů, a dohonila ho v čele ligy. 11 minut před koncem rozhodl Panenka po Mastníkově centru. Při střele se ale zranil a v ligovém finiši chyběl. Tým ještě vyhrál 4:1 nad Spartou, ale titul unikl…

4. Rok 1982 - Konečně trofej: Bohemians - Dukla 4:0

Jarní finále Českého poháru na Strahově si všichni ještě dobře pamatujeme. Bohemka zvítězila po přesvědčivém výkonu především díky famoznímu Milanu Čermákovi a získala svou první velkou trofej své historie.

3. Rok 1980 - Panenkova rozlučka v Ďolíčku: Bohemians - Baník Ostrava 4:1

Baník přijel do Vršovic jako lídr ligy, Bohemka ho však v předposledním podzimním kole sesadila. Rozhodl skvělý Tonda Panenka, který z trestných kopů nahrál na góly Jakubcovi a Prokešovi a ještě předvedl nádherné sólo zakončené střelou do břevna. Byl to Panenkův poslední soutěžní zápas v Ďolíčku v dresu Bohemky a bylo to velké loučení.

2. Rok 1980 - Marná výhra s Ipswichem: Bohemians - Ipswich Town 2:0

Anglický tým sice před dvěma lety vyhrál Pohár UEFA, v druhém kole však byl v Ďolíčku blízko vyřazení. Bohemka doháněla manko 0:3 z prvního zápasu, trefili se Mičinec a z trestňáku krásně Panenka. Mičinec pak trefil břevno, šance měl Chaloupka, v první půli navíc rozhodčí neodpískal jasnou penaltu po faulu na Čermáka. Na postup to nestačilo, byl to ale úchvatný zápas.

1. Rok 1982 - Triumf nad polovinou Francie: Bohemians - AS Saint Étienne 4:0

Nelze jinak, než aktuální triumf nad věhlasným soupeřem nabitým reprezentanty v Poháru UEFA zařadit do čela historické bilance. Včerejší večer v Ďolíčku je zřejmě opravdu tím nejlepším, co za téměř století generace zelenobílých fanoušků potkalo.

 

Komentáře

 
kamil
+1 #3 kamil 2012-11-07 14:40
bohemka-žilina 4:1
 
 
kamil
+1 #2 kamil 2012-11-07 14:39
no dukla- bohemka 3:4
bohemka - dukla 6:1
bohemka-ajax 1:0
 
 
petrbok
+1 #1 petrbok 2012-11-05 12:50
Neco mi říká, že se s touto anketou mohlo počkat až na příští zápas (7.11.1982)...
 

Comments are now closed for this entry