"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

Odveta za Valladolid: Bohemka je v Saint-Étienne

clanek-pred-zapasem-etienne-bohemians-1982-10-20-loga-bw-250pxLetadlem do Lyonu, autokarem do Saint-Étienne, takový byl dnešní program Bohemky. Město na středovýchodě Francie zítra od 20.30 hodin uvidí první zápas druhého kola Poháru UEFA. A pro většinu z obou týmů půjde o odvetu za červnovou bitvu na mistrovství světa ve Španělsku.

Gól Tondy Panenky z penalty těsně před koncem posledního zápasu základní skupiny letošního mistrovství světa proti Francii už československou reprezentaci na světovém šampionátu nezachránil. Na rozdíl od duelu ve Valladolidu však tentokrát proti Francouzům bude stát celá Bohemka.

"Osobně věřím v úspěch," říká útočník Milan Čermák, který se čerstvě vrátil do národního mužstva. "Není to tak dávno, co jsme na turnaji ve Francii hráli proti Paříž St. Germain. Vyhráli jsme 1:0, ale mohli jsme soupeři klidně nastřílet pět gólů. Oba týmy hrají podobným stylem - technicky a útočně - a to nám vyhovuje."

Výčet reprezentantů na obou stranách je působivý. Z Bohemky patří do Havránkova výběru brankář Zdeněk Hruška, obránci Ondra s Jakubcem, záložníci Zelenský s Chaloupkou a útočníci Čermák a Němec.

Z mužstva St. Étienne sice před sezonou odešel slavný Michel Platini, ovšem oporami "zelených ďáblů" jsou stále gólman Jean Castaneda, obránci Gérard Janvion a Patrice Battiston, který se dostává do formy po likvidačním zákroku německého gólmana Schumachera v semifnále mistrovství světa. Za Les Bleus hrají také nový kapitán Jean Francois Larios, mladý útočník Roussey a také dvě výrazné letní posily. Jednou z nich je záložník Genghini ze Sochaux, jenž přišel splnit náročnou misi zástupce Platiniho, druhým pak stoper Mahut z Mét. V útoku navíc hrozí nizozemský internacionál Johny Rep, jenž si zahrál ve finálových zápasech mistrovství světa 1974 a 1978.

"Těšíme se na utkání proti soupeři zvučného evropského jména," říká kapitán Bohemky Přemysl Bičovský. "Věřím v remízu, bral bych i jednogólovou porážku. Pozor však na odvetu!"

Po dnešním příjezdu do Saint-Étienne se ukázalo, že místní fanoušci očekávání československé veřejnosti nesdílí. Stade Geoffroy-Guichard, na kterém se za rok a půl bude hrát mistrovství Evropy, bude zřejmě zaplněn ani ne ze třetiny. Ke klidu domácí příznivce nabádají poslední výsledky. AS Saint-Étienne z posledních čtyřech ligových zápasů vytěžilo sedm bodů a po nevydařeném úvodu sezony se tabulkou sune nahoru.

I Bohemka je ale v pohodě. Po osmi kolech vede ligu, jako jediná ještě neprohrála a za atraktivní herní projev sklízí všeobecné uznání. Trenér Tomáš Pospíchal ale nemůže počítat se Zdeňkem Hruškou, který se stále zotavuje po nedávné autonehodě. Útočník Vladimír Hruška má ruku v sádře. Ohrožený je také start záložníka Petera Zelenského, který musel v zápase proti Baníku odstoupit v poločase. V jeho případě je ale Pospíchal optimistický

"Proti Baníku střídal kvůli nakopnutému stehennímu svalu a měl by hrát," slibuje Pospíchal, který hodlá i proti finalistovi Poháru mistrů z roku 1976 vytasit úspěšnou taktiku z ligových klání. "V žádném případě se nechceme stáhnout do defenzivy. Rychlé brejky by měly být naší výhodou. Víme, co nás čeká - rychlý, výbušný, technicky zdatný protivník. Kéž by se nám podařilo zopakovat výkon proti ostravskému Baníku."

Střetnutí řídí anglický rozhodčí Hunting a tentokrát zápas vysílá i televize. Na našich stránkách se samozřejmě můžete těšit na tradiční textový online přenos.

Předpokládané sestavy

St. Étienne: Castaneda - Battiston, Janvion, Mahut, Lestage - Genghini, Larios, Zanon - Daniel, Roussey, Rep.

Bohemians: Borovička - Jakubec, Prokeš, Bičovský, Ondra - Chaloupka, Zelenský (Koukal), Sloup - Němec, Čermák, Mičinec.

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit