"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

Zelení ďáblové: Síla i bez Platiniho

clanek-pred-zapasem-1982-11-03-loga-bw-250pxKrátké zklamání z faktu, že nedojde k odvetnému souboji s Valencií, po curyšském losu 2. kola Poháru UEFA vystřídalo nadšení. Valencii vyfasoval Baník, Bohemka se během své pohárové pouti popasuje s historicky nejúspěšnějším francouzským klubem AS Saint Étiene. Je tu jediný problém, desetinásobný mistr své země vyznává stejné barvy jako my - zelenou a bílou.

Les Verts - zelení. Tak se přezdívá věhlasnému soupeři Bohemians v Poháru UEFA. Seketář Bohemky Zdeněk Svoboda hned po losu přemýšlel, jak se naše mužstvo se soupeřem na hřišti porovná.

"Mně teď dělá největší starosti, v jakých dresech nastoupíme. Vždyť oni mají také zelenobílé," komentoval Svoboda s nadhledem jméno protivníka a zalitoval, že Bohemka nebude mít možnost oplatit Valencii vyřazení z loňska. "Klidně bychom si to s Baníkem prohodili. St. Étienne rozhodně nebude snadným soupeřem, vždyť jeho dres obléká pět reprezentantů."

V sestavě soupeře už nehrozí geniální záložník Michel Platini, který před sezonou odešel do italského Juventusu Turín. Místo něj ale přišel ze Sochaux Bernard Genghini, kterého si naši fanoušci jistě pamatují z nešťastného posledního zápasu na letošním mistrovství světa, v kterém remíza 1:1 s Francií znamenala vyřazení Venglošových hochů.

Ve Valladolidu tehdy nastoupil ještě jeden hráč St. Étienne - obránce Gerard Janvion. Na mistrovství světa v týmu byli i Patrick Battiston, známá oběť likvidačního výpadu západoněmeckého gólmana Haralda Schumachra v semifinále MS, Jean Francois Larios a náhradní brankář reprezentace Jean Castaneda.

"Přál jsem si Valencii, nebo Manchester. I tohle je velice atraktivní soupeř a zároveň těžký, protože v jeho řadách hraje hodně reprezentantů. Výhodou snad může být první zápas na soupeřově hřišti," glosoval trenér Tomáš Pospíchal.

Podle Pospíchalova asistenta Josefa Zadiny si většina hráčů přála německý 1.FC Köln: "Los je však třeba brát, jak padl. Naším cílem je pochopitelně postoupit dál."

Útočník Pavel Chaloupka sice v červnu na světovém šampionátu proti Francii seděl jen na lavičce, přesto bere střet s francouzským protivníkem jako formu vendetty.

"Francie nám definitivně zavřela dveře na mistrovství světa. Teď bychom jí to aspoň v malém mohli oplatit," řekl Chaloupka.

Ani ostatní nemají ze známého jména strach.

"I bez Platiniho je to silný soupeř. Při troše štěstí se ale přes něj dá přejít," míní gólman Zdeněk Hruška.

"Dobrý soupeř, ale určitě k poražení!" líčí sebevědomě obránce František Jakubec.

"Nechtěl jsem hlavně Rumuny, takže jsem spokojen," prohlásil lakonicky záložník Peter Zelenský.

A poslední reprezentant Jaroslav Němec? Ten kvůli zranění přišel o úvodní pohárové duely s Admirou Wacker a na Francouze se tak těší dvojnásobně: "Teď bych si to chtěl vynahradit!"

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit