"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

Óda na fotbal, klokani slaví historický postup

clanek-1982-11-04-bohemians-etienne-ohlasy-bw-250pxJen pomalu odeznívá euforie z včerejšího slavnostního večera v Ďolíčku. Bohemka porazila 4:0 slavný AS Saint Étienne po remíze 0:0 venku postoupila do 3. kola Poháru UEFA a těší se na zítřejší los v Curychu. Klokani si ale uznání vysloužili nejenom výší skóre, ale především úchvatným stylem plným dlouhých pasů, narážeček a úniků po křídlech, které rozvrátily obranu národního týmu Francie.

"Mé obavy se potvrdily," hlesl po zápase Robert Herbin, trenér Saint Étienne. "Věděl jsem, že soupeř je výborný a objektivně vzato má větší naděje k postupu. A tato prognóza se plně potvrdila. Se silami jsme vydrželi jen první poločas, potom byla převaha soupeře zřejmá. Pokud budou klokani stejným způsobem hrát i nadále, mají příležitost dostat se dál."

V opačných emocích samozřejmě zápas hodnotil trenér Bohemky Tomáš Pospíchal. Po jasném vítězství nad elitním francouzským týmem dokonce přiznal, že v druhém poločase už myslel na následující ligový hit s Duklou.

"Je to zasloužené vítězství, v němž se projevila nikoliv naše technická, ale fyzická převaha – a to rozhodlo o výsledku utkání," řekl Pospíchal. "Fotbal je hra kolektivní, ale tentokrát bych chtěl vyzdvihnout výkon Sloupa. Upřímně řečeno, soupeř byl špatný, hodně nám toho dovolil. Naproti tomu my jsme hráli příliš měkce v osobních soubojích. Čermáka jsem střídal kvůli derby s Duklou, už myslíme na tento zápas."

Čermák se v průběhu podzimu dostal do reprezentační formy a proti Saint Étienne předvedl jeden ze svých nejlepších výkonů.

"Obrana soupeře byla složena ze samých slavných jmen, ale jak se ukázalo, nebylo těžké se proti ní prosadit. Rozhodla touha všech po vítězství," řekl Čermák.

Bohemka útočila od samého začátku. Na důležitý první gól ale musela čekat téměř půlhodiny, kdy se po odraženém balonu pohotově prosadil Jaroslav Němec.

"Začátek byl velice těžký. Soupeř bránil a spoléhal na rychlé brejky. My jsme museli zajišťovat obranu a ještě útočit," líčil Němec. "Můj gól? Zelenský vystřelil a tečovaný míč se odrazil přímo ke mně. Snažil jsem se mířit k tyči, ale střela šla přímo doprostřed, štěstí, že tam padla! V dalším kole bych si přál FC Köln, nebo některý švýcarský celek."

Gól vstřelil také stoper Zdeněk Prokeš, který si po hodině hry naběhl na Bičovského roh a hlavou zvýšil na 3:0.

"Nabíhal jsem k francouzské brance a všiml jsem si, že míč všechny hráče přeletěl. Pak už to bylo snadné," popisoval Prokeš, který se už v pohárové Evropě trefil před třemi lety na hřišti Bayernu Mnichov. "Před začátkem jsme se obávali, abychom nedostal branku. Důležitý byl náš druhý gól, ten rozhodl o vítězství," dodal Prokeš.

Podobný názor má i kapitán týmu Přemysl Bičovský: "Myslím, že rozhodly dva slepené góly (druhý a třetí). Tak vysoké vítězství jsme nečekali. Celý kolektiv bojoval a hrál naplno."

Skvělý výkon předvedl i záložník Peter Zelenský, kterému se po nedávném zranění v posledním ligovém zápase s Brnem příliš nedařilo.

"Chtěl jsem dokázat, že fotbal hrát umím. Snad se mi to podařilo. Ve třetím kole bych si přál Valencii," řekl Zelenský.

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit