"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

Sloup a Prokeš budou hlídat hvězdy

clanek-1982-11-10-ita-rossi-conti-bw-250pxČeskoslovenský tým přiletěl do Milána, kde několik hráčů Bohemky čekají velké chvíle. Je možné, že Bohemka v zítřejším kvalifikačním zápase v Miláně obsadí hned pět ze šesti míst v záloze a útoku. Zároveň však borci z Vršovic dostanou na starost i bránění nejnebezpečnějších útočníků soupeře. Těžká šichta čeká Jirku Sloupa proti Bruno Contimu a Zdeňka Prokeše proti Paolu Rossimu.

Jeden z nich rozplakal Brazílii. Ten druhý dvěma skvělými přihrávkami rozebral západoněmeckou mašinu a ovládl finále. Na stadionu Giuseppe Meazzy se zítra proti Československu v italské sestavě objeví dva útočníci, kteří svému týmu na jaře přihráli titul světových šampionů.

Římský kanonýr Buno Conti se stal mužem finále mistrovství světa. Hrál klíčovou roli v akci před druhým gólem Marka Tardelliho a třetí branku Alessandra Altobelliho osobně připravil dravým průnikem po pravém křídle. V Miláně se jeho strážcem stane Jiří Sloup, devětadvacetiletý záložník Bohemky, kterého čeká první zápas v reprezentaci.

"Teď jsem si ho v Nymburce četl z videozáznamů," líčí Sloup čerstvou zkušenost z předzápasového soustředění. "Italové hrají výborný fotbal. Brání prakticky po celém hřišti, občas jsou tvrdí, až to pořádně bolí. a jejich útoky jsou překvapivé, rychlé. Conti nabíhá zezadu k tykadlům Rossimu a Grazianimu. Umí toho hodně."

Sloupovo jméno v československé sestavě je pro italské novináře značným překvapením. V Miláně však místní žurnalisté zasypali otázky především dalšího hráče Bohemky Zdeňka Prokeše, který má podle taktického plánu dostat na starost Paola Rossiho.

Nejlepšího střelce i hráče letošního světového šampionátu ve Španělsku asi není třeba představovat. Jen připomeňme, že Rossi na mistrovství světa cestoval po návratu z dvouletého disciplinárního trestu s nedůvěrou italské veřejnosti. V základní skupině se mu nedařilo, v závěru turnaje ovšem zářil.

V zápase čtvrtfinálové skupiny vstřelil hattrick Brazílii a vyřadil tak tým hvězd v čele se Zikem, Sokratem a Falkaem. V semifinále dal Polákům dva góly a ve finále posunul Italy k vítězství prvním gólem.

"Je nevyzpytatelný. V poli nehraje nic moc, ale z ničeho nic se objeví v šestnáctce a vždycky tam, kde je míč!" uvědomuje si Prokeš.

Podle dosavadních zpráv z okolí týmu se zdá, že kromě Prokeše se Sloupem by mohlo nastoupit ještě dalších pět klokanů – pravý bek František Jakubec, záložníci Peter Zelenský a Pavel Chaloupka a útočníci Milan Čermák a Jaroslav Němec, kterého však v posledních dnech trápila horečka.

"Složení útoku závisí na Němcově zdravotním stavu," poznamenal reprezentační trenér František Havránek.

Zcela fit není ani Peter Zelenský, kterého tahá nedávno poraněný sval na noze.

"Pokud bude v pořádku, postavím celou zálohu Bohemians," slibuje Havránek, který by tak posadil na lavičku oporu Slavie Karla Jarolíma. "Karel Jarolím podal v Dánsku výborný výkon, umí rychle založit protiútok – Sloup to ale zvládne stejně dobře, má perfektní pasy a navíc je nepříjemný v obraně, pracuje na obrovském prostoru."

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit