"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

Z pekla do nebe: Levý hrál jako Sloup

clanek-1983-04-15-euro-1984-logo-bw-250pxPřekvapivé vítězství 1:0 si veze československé národní mužstvo z Bukurešti, kde včera sehrálo důležitý zápas kvalifikační skupiny o účast na mistrovství Evropy ve Francii. K úspěchu opět výrazně přispěl početný kontingent hráčů z Ďolíčku, v základní sestavě nastoupilo sedm klokanů.

Vítězný penaltový gól vstřelil Ladislav Vízek z Dukly, ovšem hráči Bohemians měli na osud zápasu opět významný vliv. Reprezentačního trenéra Františka Havránka nejvíc překvapil výkon univerzála Stanislava Levého, kterého kouč tentokrát využil jako levého záložníka.

"Taktika vcelku vyšla, stejně jako zařazení Levého do zálohy. Přitom to vypadalo na dost riskantní experiment," hodnotil po zápase Havránek. "Standa Levý v určitém směru připomíná Sloupa. Je to poctivý bojovník, tvrdý hráč, ten se přesně hodil do atmosféry zápasu. Navíc jsem počítal s tím, že bude nabíhat do prostoru levého křídla a odtud vysílat dělovky pravou nohou. Tu, kterou vyslal těsně před penaltou, už jsem viděl v síti."

Havránek zmiňuje situaci z 36. minuty zápasu, kdy se k Levému odrazil Bičovského centr a následovala bomba do šibenice. Rumunský gólman Lung ji však akrobaticky vyrazil. Levého však asi ještě víc mrzelo, že byl v posledních sekundách poločasu tvrdě sražen a po přestávce už se nemohl vrátit do hry.

"Už jsem hrál snad všude, zkusil jsem to tedy i v záloze. Radost trochu kalí fakt, že jsem vítězství nemohl vychutnat přímo na hřišti. Pokud jde o tu mou střelu chvíli před gólem, musím se přiznat, že už jsem míč viděl v síti," vyprávěl Levý.

Úsilí československého týmu začalo u jistého výkonu brankáře Zdeňka Hrušky, který s přehledem stahoval centrované místo a zákrok zápasu předvedl v 49. minutě, když skvěle vytáhl Balaciho střelu.

"Reflektory moc nesvítily, spoluhráči si toho zřejmě všimli, proto dělali všechno pro to, abych byl soupeřem co nejméně zaměstnán," usmíval se Hruška. "Klobouk dolů před taktickou disciplínou! Šli jsme za svým cílem, nenechali se zastrašit, v závěrečné fázi jsme jasně ovládli hru a oba body jsou sladkou odměnou."

Na pravém beku hrál tradičně František Jakubec, který měl tentokrát svou stranu volnou k svým pověstným únikům po křídle.

"Měl jsem to za úkol, protože přímo na mne žádný protihráč nehrál. Nabíhal jsem tedy do volného prostoru a snažil se, aby naše protiútoky měly sílu a důraz," líčil Jakubec. "Výsledek jsem si tajně přál, ale netroufal si ho vyslovit nahlas."

Stoper Zdeněk Prokeš si prožil těžké chvíli v začátku druhého poločasu, kdy se Rumuni vrhli do útoku ve snaze vyrovnat.

"Soupeř roztočil kolotoč. Takhle nějak jsem si připadal s Bohemians v Dundee," řekl Prokeš.

Československým hráčům dělal problém především tvrdý, někdy až záludný styl soupeře. Tvůrce hry Přemysl Bičovský si oddechl, že se Bohemka v Poháru UEFA vyhnula týmu Universitatea Craiova, která je základem rumunské reprezentace.

"Ještě štěstí, že jsme v Poháru UEFA nedostali za soupeře Craiovu. Někdo z kluků to tady v kabině řekl pěkně: Teď už můžeme jít jen do nebe, peklo máme za sebou." řekl Bičovský.

Československo se díky vítězství dostalo do čela kvalifikační skupiny o skóre před Rumunsko. Boje o mistrovství Evropy budou pokračovat na podzim zápasy s Itálií, ve Švédsku a s Rumunskem.

 

Rumunsko - Československo 0:1 (0:1)

 

Branky: 40. Vízek z penalty.
Diváci: 50 000.
ŽK: Gabor, Andone - Prokeš, Fiala.
Rozhodčí: Ponnet - Grucke, Langenhove (všicni Belgie).

Sestava Rumunsko: Lung – Rednic, Iorgulescu, Stefanescu, Ungureanu – Augustin, Klein, Balaci – Bölöni, Camataru (62. Andone), Gabor (46. Geolgau). Trenér Mircea Lucescu.

Sestava ČSSR: Z. HRUŠKA – JAKUBEC, Jurkemik, PROKEŠ, Fiala – CHALOUPKA, ZELENSKÝ (89. Kovačík), BIČOVSKÝ, LEVÝ (46. Štambacher) – Vízek, Janečka. Trenér František Havránek.

 

Stav 5. kvalifikační skupiny

1. ČSSR 5 2 3 3 12:5 7
2. Rumunsko 5 3 1 1 6:2 7
3. Švédsko 4 2 1 1 8:4 5
4. Itálie 4 0 3 1 3:4 3
5. Kypr 6 0 2 4 3:17 2

 

Hráči Bohemky v kvalifikaci

Švédsko (doma): 5 hráčů (Z. Hruška, Jakubec, Ondra, Zelenský v základní sestavě, Chaloupka střídal)

Itálie (venku): 7 hráčů (Prokeš, Jakubec, Chaloupka, Zelenský, Sloup, Němec, Čermák v základní sestavě – góly Sloup a Chaloupka)

Kypr (venku): 8 hráčů (Z. Hruška, Jakubec, Prokeš, Levý, Chaloupka, Zelenský, Čermák v základní sestavě, Bičovský střídal – gól Bičovský)

Kypr (doma): 7 hráčů (Z. Hruška, Jakubec, Prokeš, Levý, Chaloupka, Bičovský, Čermák v základní sestavě – gól Prokeš)

Rumunsko (venku): 7 hráčů (Z. Hruška, Jakubec, Prokeš, Chaloupka, Bičovský, Zelenský, Levý v základní sestavě)

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit