"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

Bělehradský střelec Jurkemik: Rád bych si zahrál za Bohemku

clanek-1982-11-04-bohemians-logo-bw-190pxBohemce velmi přívětivá atmosféra vládla v pražském hotelu International během vyhlašování ankety Fotbalista roku. Pět hráčů bylo oceněno nominací do nejlepší jedenáctky a v kuloárech byla úroveň hry našeho klubu vysoce hodnocena. Jeden z bělehradských hrdinů Ladislav Jurkemik dokonce přiznal: "Rád bych si zahrál za Bohemku!"

Před šesti lety čtvrtou penaltou do sítě Seppa Maiera přiblížil Československu historický titul mistrů Evropy, dnes se však Ladislav Jurkemik se svým Interem v lize trápí defenzivním fotbalem a v uvolněné náladě při vyhlášení Fotbalisty roku se vyznal z obdivu k současné Bohemce.

"Už jsem si za ta léta zvykl, že naší snahou v Interu je především gól nedostat, pak teprve myslíme na jeho vstřelení. Přiznám se, že bych si rád zahrál za dnešní Bohemku, ta hraje fotbálek!" rozplýval se Jurkemik.

Hráče zelenobílého týmu trenéra Tomáše Pospíchala ocenili také samotní hlasující, když jich do elitní jedenáctky zařadili hned pět, a pro čtyři to byla premiéra.

Třetí skončil Milan Čermák, který se v třiatřiceti letech stal jedním z nejlepších útočníků ligy (rozhodně nejvýše umístěním v anketě) a po pěti letech se vrátil do reprezentace.

"Už jsem nečekal, že bych se v tomhle věku mohl prosadit. Beru třetí místo jako výsledek dlouholeté práce po sérii zranění – a je to příjemný pocit," řekl Čermák. "Mám fotbal moc rád, chci ho hrát dál a co nejvíc být platný Bohemce. A trošku snad i pomoci reprezentaci, pokud budu nominován."

Také teprve třiadvacetiletý Pavel Chaloupka patřil na podzim k výrazným postavám zelenobílé ofenzivy a národnímu mužstvu přispěl třeba vyrovnávacím gólem v Miláně proti Italům. V anketě byl pátý.

"Cítím, že v Havránkově týmu je bojovnější duch. Každý se snaží udělat maximum pro úspěch kolektivu, přístup k fotbalu je jaksi lepší – aby nám to vydrželo!" přeje si Chaloupka při srovnání současného reprezentačního kolektivu s tím, který na mistrovství světa ve Španělsku vedl Jozef Vengloš.

Další dva premianti patří spolu s Chaloupkou do skvělé současné zálohy Bohemians. Jiří Sloup, v anketě osmý, má za sebou ve Vršovicích první rok, hned se dostal do reprezentace, všechny uhranul při zápase v Miláně a s osmi góly se stal nejlepším podzimním střelcem klubu.

"Sen jsem měl jediný, chtěl jsem si zahrát ligu. Proto jsem také z plzeňské Škodovky hned v lednu přišel do Bohemians," líčí Sloup. "Když bilancuji končící rok, pak si myslím, že se mi splnilo víc, než jsem si předsevzal – reprezentační dres, umístění v anketě o nejlepšího fotbalistu… Zůstávám ale na zemi. Chci se poctivě připravit na jarní sezonu. Moc a moc bych si přál, aby Bohemka vyhrála titul."

Podle hlasování devátý nejlepší fotbalista Československa je Peter Zelenský. Dlouhovlasý záložník nijak nelituje letního přestupu z Trnavy, přestože kolem jeho odchodu ze středu Slovenska bylo hodně zlé krve.

"Z Trnavy je do reprezentace určitě dál," říká Zelenský. "Už jen proto, že například v Bohemians je nesrovnatelně kvalitnější hráčský kolektiv a v něm se snáze mohou rozvinout individuální kvality. A také proto, že v pražských oddílech je celý fotbalový život jaksi organizovanější, má lepší zázemí."

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit