"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

Zdeněk Prokeš: Rossiho hlídací pes

clanek-1982-11-15-prokes-repre-bw-250pxVšichni mluví o Jiřím Sloupovi, ze zelenobílých příběhů na San Siru ale ční i další. Devětadvacetiletý stoper Zdeněk Prokeš hrál v Miláně teprve svůj čtvrtý reprezentační zápas. Hned ale ubránil hvězdného Paola Rossiho, nejlepšího hráče letošního Mundialu.

Rossi? Nekopl si! Svůj úkol báječného večera na San Siru si Zdeněk Prokeš splnil.

"Hlídal jsem ho před vápnem, v hloubi pole nebezpečný není. Jednou jsem ale zatrnul: to když Antognoni vypálil, Luděk Mikloško neudržel míč a zničehonic se před ním objevil Rossi. Všechno naštěstí dobře dopadlo," vzpomíná na svůj životní zápas Prokeš.

Fyzicky výborně vybavený stoper a skvělý hlavičkář byl zatím ve stínu obránců z konkurenčních ligových klubů. Podle mnohých už si zasloužil nominaci na mistrovství světa ve Španělsku, Prokeš si však na návrat do reprezentace musel počkat na říjnové přátelské utkání v Kodani.

"V Kodani jsem se půl hodiny osměloval, zvykal jsem si na spolupráci s Honzou Fialou, ale pak už to docela šlo," vzpomíná Prokeš, který se v sestavě národního mužstva detuboval v reprezentaci ještě v kvalikačních bojích o mistrovství světa v Argentině. 16. listopadu 1977 v zápase proti Walesu.

"Střídal jsem zraněného Fialu, vyhráli jsme tenkrát 1:0, ale ani tohle vítězství už nic nemohlo změnit na faktu, že na mistrovství světa v Argenitně náš fotbal bude chybět," líčí Prokeš.

Stoper Bohemky se pak dostal do reprezentace ještě v březnu 1978 v přátelském zápase v Soluni proti Řecku.

"Vyhráli jsme rovněž 1:0, gól dával Kroupa, hrál jsem celý zápas vedle Ondruše," vzpomíná Prokeš.

Dnes devětadvacetiletý otec dvou dětí přišel do Bohemky už v roce 1974 ještě za vlády trenéra Bohumila Musila. Pochází z jižních Čech, vojnu strávil v Dukle, ovšem jenom v jejím třetiligovém béčku. Civil pro něj znamenal skutečný začátek kariéry a mohl si vybírat.

"Zájem měla Sparta, jenže tam stoperskou dvojici tvořili Urban s Chovancem. V Teplicích zase váleli Mixa a Vítů, ve Slavii hráli v plném lesku Mareš s Lužou," popisuje Prokeš své tehdejší úvahy. "Do Bohemky jsem šel jednak proto, že již od dřívějška jsem znal trenéra Musila a věřil jsem, že bych tam mohl dostat šanci, neboť Petr Packert se pomalu chystal k odchodu."

A už teď je jisté, že ze Zdeňka Prokeše vyrostla jedna z klubových legend. Jeho současná bilance za necelých osm a půl sezony v zelenobílém? Jenom v lize 219 zápasů a 10 gólů...

 

Komentáře

 
Bohuslav
0 #1 Bohuslav 2012-11-16 18:46
Zdenda Prokeš býval takový nenápadný,skrom ný,ale naprosto spolehlivý,měl dostatek všeho co má správný stoper mít,podával vyrovnané výkony,podle mě byl u nás ve své době zcela určitě nejlepším stoperem ještě než se dostal do reprezentace a patřil mezi nejlepší stopery v Evropě.Ne nadarmo se jak kvůli výkonnosti tak pro své vlastnosti stal po odchodu Přemka Bičovského kapitánem Bohemky.
 

Comments are now closed for this entry