"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

Problémy Saint-Étienne, klub drtí černé fondy

clanek-logo-etienne-bw-250pxNepříjemným potížím čelí soupeř Bohemky ze Saint-Étienne ve druhém kole Poháru UEFA. Už za dva dny se oba týmy utkají v Ďolíčku v odvetě (první zápas skončil 0:0), Francouzi však nemají klid jenom na přípravu. Klub stále řeší dozvuky obří kauzy s černými fondy, kvůli kterým letos rezignoval jeho dlouholetý ředitel Roger Rocher.

Osmnáct milionů franků. Tato neuvěřitelná suma v minulých letech pomáhala AS Saint-Étienne upevnit si pozici v čele francouzského fotbalu. Klub se v roce 1976 dostal do finále PMEZ, kde podlehl Bayernu Mnichov, a dodnes má k dispozici kádr plný reprezentantů. Jeho největší hvězdou byl zřejmě skvělý záložník Michel Platini, jenž před letošní sezonou přestoupil do Juventusu Turín.

Vyšlo však najevo, že velké výdaje na provoz špičkového týmu v Saint-Étienne byly ze značné části kryty z tzv. černých fondů, tedy z příjmů, které neprošly oficiálním účetnictvím klubu. Jednalo se o peníze z přátelských zápasů, permanentek, konzumace v restauraci na stadionu nebo prodeje klubových předmětů ve fanshopu. To je obchod, v kterém se ve vyspělých kapitalistických zemích prodávají dresy, šály, vlajky, čepice a různé další suvenýry s klubovým znakem a v jeho barvách.

Všechno začalo, když letos 1. dubna byl šéf klubu Roger Rocher upozorněn na to, že může na následující klubové schůzi očekávat otázky ohledně klubového hospodaření. Žalovatelem jeho praktik se stal Henri Fiéloux, dosavadní viceprezident klubu. Rocher se pod tlakem přiznal a jmenoval patnáct lidí, kteří z peněz z černého fondu profitovali. Měli mezi ně patřit vyhledávači talentů, agenti, místní politici i hráči. Jmenován byl i samotný Michel Platini, který však obvinění popřel.

Jisté je, že bývalý předseda Rocher podal 17. května demisi a případ se dále vyšetřuje. Zajímavé je, že o případu zřejmě věděl i francouzský fotbalový svaz. V případu hraje roli i šek na čtyři miliony franků, který klub zaslal svazu. Šek byl později vrácen, v klubovém účetnictví se však tato transakce už neobjevila.

Podle jedné z verzí francouzský fotbalový svaz nechtěl aktivovat skandál těsně před startem světového šampionátu ve Španělsku.

Je třeba si však uvědomit, že tvoření černých fondů není běžnou praxí jen v kapitalistické cizině. Upřímně si musíme přiznat, že v současném ekonomickém systému socialistického Československa by naše kluby bez prostředků tohoto typu nemohly být konkurenceschopné. Musíme jen doufat, že se tento nezpochybnitelný fakt jednou nestane argumentem v mocenském boji a všem československým klubům se bude měřit stejným metrem.

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit