"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

Letos naposledy na Slovensko

clanek-pred-zapasem-1982-12-04-zilina-bohemians-loga-bw-250pxS ubíhajícími dny, které schází do domácího odvetného střetnutí poháru UEFA se Servette Ženeva, se v myslích bohemáckých příznivců mísí nervozita s nadějnými očekáváními na historicky první "přežití zimy" v pohárové Evropě. V této vypjaté situaci by však bylo trestuhodnou chybou podcenit sobotní ligové utkání, ke kterému "klokani" zajíždí do Pováží.

Založení "Krúžku žilinských športovcov" dnes známého jako oddíl kopané ZVL Žilina se datuje do roku 1909 a jde tedy o jeden z nejtradičnějších fotbalových zástupců východní části naší vlasti. Prvoligovou kopanou na celostátní úrovni okusili Povážané poprvé v poválečné sezóně 1945/1946 a nejvyšší soutěž hráli nepřetržitě až do ligového ročníku 1977/1978, kdy ji po zásluze (poslední místo v tabulce) opustili. K největším úspěchům klubu patří třetí místo v lize z revolučního roku 1948 nebo každoroční pátá příčka mezi sezónami 1971/72 a 1973/74. Z řídkých mezinárodních střetnutí našeho nadcházejícího soupeře určitě stojí za zmínku domácí vítězství 3:2 nad AC Fiorentina v roce 1962 v rámci druhého kola Poháru vítězů pohárů, kam žilinští proklouzli díky finálové účasti v čs. poháru v předcházejícím ročníku. Účast ve druhé nejvyšší fotbalové soutěže na Slovensku - Slovenské národní fotbalové ligy pojali fotbalisté zpod Dubňa se vší zodpovědností, když si vyzkoušeli hned čtyři její ročníky. V tom posledním na jaře letošního roku však již žlutozelení přesvědčivě triumfovali a vybojovali si tak opět účast mezi prvoligovou smetánkou.

Do letošního ročníku vlétl ZVL pod vedením nového trenéra Majerníka s tradičním nováčkovským elánem a po střídavých výkonech z posledních zápasů okupuje po 13 kolech solidní desátou příčku ligové tabulky. Věkově vyvážené mužstvo spoléhá na kvalitní defenzivu v čele se Zvarikem, ze středu pole diriguje hru kapitán Gerhát a v útoku se prosazují Goffa a Berešík. Za očekáváními i vinou zranění naopak zůstává nejlepší druholigový střelec Šimček.

ZVL Žilina rozhodně nepatří mezi oblíbené soupeře "zelenobílých", kteří na domácí půdě Žiliny naposledy naplno bodovali před nekonečnými 32 lety! Prolomení této nelichotivé statistiky však pro klokany nebude ani při současné formě žádnou procházkou růžový sadem. Pro domácí je zápas vrcholem podzimní sezóny a příjezdem aktuálního lídra tabulky žije poslední týden doslova celé město.

S výjimkou Standy Levého, který si stále odpykává disciplinární trest, odejela Bohemka na Slovensko v plném složení včetně nedávných marodů Ondry a Prokeše, jakkoliv nad Zdeňkovým startem stále visí malý otazník. Také náš soupeř je téměř kompletní, pouze zmiňovaný Šimček začne utkání nejspíš na lavičce náhradníků.

Utkání na stadionu pod Dubňom má výkop už jednu hodinu po poledni a pokud se na dálnopisné lince Žilina - Vršovice nepřihodí nic mimořádného, přineseme vám z tohoto sportovního zápolení tradiční textový online přenos.

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit