"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

Začíná jaro, prolomíme smůlu?

clanek-pred-zapasem-1983-02-25-bohemka-cheb-loga-bw-250pxFantastický podzim za námi, ale jaro mívá Bohemka vždycky horší. Stejně jako před třemi lety jdeme do druhé části sezony jako půlmistři a fanouškovská obec cítí historickou šanci na titul. Zlomíme nepříjemnou jarní tradici? První krok můžeme udělat zítra od půl páté proti Rudé hvězdě Cheb.

Ani čtyři bodu náskoku po podzimu nestačily, na jaře 1980 Bohemku srazila série zranění i zbytečných proher a nakonec jsme byli rádi za celkové třetí místo.

"Na jaře obvykle máme smůlu. Možná za to mohou i nemoci a zranění, ale faktem je, že na jaře se nám daří míň než na podzim, že se marně snažíme přehoupnout přes sedmnáctibodovou hranici," přemítá trenér Tomáš Pospíchal před začátkem jara, do kterého jde Bohemka jako lídr ligy s dvoubodovým náskokem před ostravským Baníkem.

Bohemka však chce nepříjemnou jarní tradici zlomit. Především proto se trenér Pospíchal odchýlil od svazového nařízení pojmout zimní přestávku jako hlavní přípravné období.

"Byla z toho bouřka na fotbalovém svazu, že porušujeme závazné metodické pokyny," prozradil stoper Zdeněk Prokeš.

Pospíchal si však stál za svým.

"Volili jsme tentokrát trochu jinačí přípravu. Pět zim jsme trénovali velmi intenzivně, teď jsme trochu ubrali, věnujeme se především obratnosti, síle, herní složce," vysvětluje Pospíchal. "Ano, já vím, že zima byla teď označena za hlavní přípravné období. A nejen já vím, že periodizaci celoročního cyklu nelze brát jako dogma. Měli jsme kvalitní přípravu v létě, teď jsme se vydali po nevyšlapaných cestičkách."

Bohemce bohužel situaci zkomplikovala nevídaná série zranění a také neuskutečněný zájezd do NSR, kde měl tým sehrát čtyři přípravné zápasy. Trenér Pospíchal však doufá, že si mužstvo poradí.

"Chtěli bychom hrát aspoň to, co na podzim A představoval bych si, že bychom k tomu měli přidat větší schopnost odolávat hrubostem, provokacím, falešné píšťalce a podobně," říká Pospíchal. "Na podzim jsme se na soupeřových hřištích občas nechali vyprovokovat. K oplácení a tím i ztrátě koncentrace - přestali jsme hrát svůj fotbal. Kdybychom se toho dokázali vyvarovat, pak bychom zřejmě každému soupeři vnutili tempo, náš způsob hry. Uvidíme, zda se nám to podaří - a zda to bude stačit na titul."

První zápas k vysněnému cíli čeká Bohemka už zítra v půl páté proti Chebu. Na podzim jsme od hranic z NSR přivezli bod za remízu 1:1 díky gólu Jiřího Ondry. Tentokrát míříme za vítězstvím. Pokusí se o něj zřejmě sestava z druhého poločasu pohárového semifinále na Spartě. Mimo hru je zraněný Němec, Vladimír Hruška prodělal v týdnu angínu. Jiří Sloup už se měl vrátit do tréninku, ale stav jeho kolena se opět zhoršil a možná bude muset na operaci.

"Chceme-li bojovat o titul, nesmíme doma ztrácet body!" vyzývá klubový sekretář Zdeněk Svoboda.

Ze zápasu vám přineseme tradiční textový živý přenos. Nezapomeňte, že celé jaro můžete tipovat ligové výsledky a deset nejlépe tipujících vyhraje některou z cen.

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit