"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

K podzimní derniéře dorazí Vítkovice

clanek-pred-zapasem-1982-12-12-bohemians-vitkovice-loga-bw-250pxPo euforii, která po pohárovém úspěchu se Ženevou ve středu večer zalila Vršovice, je nutné se letos ještě naposledy vrátit do šedivé reality československé první ligy a odehrát poslední podzimní kolo, ke kterému do ďolíčku dorazí Vítkovice.

Náš dnešní soupeř je spolu s Baníkem Ostrava nejtradičnějším zástupcem oblasti "železného srdce" naší socialistické republiky. Klub založený v roce 1919 do nejvyšších pater tuzemské kopané vyzdvihla reorganizace československé tělovýchovy po Vítězném únoru. V roce 1949 VŽKG zvítězily v zemské soutěži (divizi), čímž si poprvé vybojovaly prvoligovou příslušnost. Za Vítkovice tehdy nastupoval pozdější dlouholetý fotbalový trenér a funkcionář Jiří Starosta, hokejový reprezentant a pozdější úspěšný trenér Bouzek, budoucí slavný trenér pražské Dukly Vejvoda, duší mužstva však byl nejslavnější hráč československé fotbalové historie, Josef Bican, který ve svých sedmatřiceti letech získal titul krále střelců s 22 přesnými zásahy v sezoně. V roce 1952 došlo k reorganizaci ligy podle sektorů průmyslu a ta poslala Vítkovice z deváté pozice do nižší soutěže. Dalších 29 let pak Vítkovice nehrály nejvyšší soutěž. Od roku 1953 hrál klub pod názvy Baník Vítkovice, TJ VŽKG Ostrava a TJ Vítkovice v moravskoslovenském, posléze moravském oddělení 2. ligy. Postup zpět do 1. ligy přišel v roce 1981, kdy ve kvalifikaci o postup Vítkovice vyřadily Teplice.

V letošním ročníku si Vítkovičtí vedou neočekávaně dobře, když dosud nasbírali pouze o jeden bod (19) méně než Bohemka a dnešní utkání by jim tak za určité konstelace ostatních zápasů mohlo vynést titul podzimního půlmistra. Nelze ovšem přehlížet, že Vítkovice měly velice příjemný los a hrály o dvě domácí utkání více než "Klokani", nehledě na bohemácké "pohárové" středy a účast hráčů v reprezentačních bojích. To však v žádném případě nesnižuje kvalitu soupeře, který dle slov svého kapitána Lišaníka disponuje jako jeden z mála týmů dvěma skutečnými křídly. Do Vršovic se těší i zasloužilý tajemník vítkovického oddílu L. Imiolo: "Proti favoritu se nám vždy hraje dobře, celý kádr je připraven odvést maximální výkon, vždyť v sázce je podzimní primát!"

To Josef Zadina, který i posledním letošním utkání povede z lavičky do boje zelenobílé, musel mít na čele více vrásek. Navzdory postupu přes Ženevu do jarního čtvrtfinále poháru UEFA nebyl herní projev v posledních dvou podzimních utkáních optimální, některé hráče navíc opustila forma (oba Hruškové). Se zraněním nově laboruje Chaloupka, jehož by ve středové formaci měl nahradit Bičovský, otazník visí i nad Jakubcem, který si ze středeční bitvy odnesl frakturu nosu. Věřme však, že naši hoši letos ještě jednou zmobilizují síly a soupeře zdrtí svými tradičními zbraněmi.

Utkání ve vršovickém Ďolíčku začíná už ve 14 hodin a my vám z něj přineseme tradiční živý textový přenos.

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit