"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

Ondru a Zelenského čeká reprezentační premiéra

clanek-1982-10-03-cze-swe-flag-bw-250pxŠest zástupců, víc než polovinu základní sestavy, má Bohemka v reprezentačním mužstvu, které se v Bratislavě připravuje na blížící se start kvalifikace o mistrovství Evropy 1984 se Švédskem. Zatímco brankář Zdeněk Hruška, obránce František Jakubec a záložník Pavel Chaloupka už mají v národním týmu své pevné místo, tři další naši hráči vyhlížejí první příležitost. Zvlášť dva z nich mají slušné šance.

Nevyzpytatelní Švédi, nebezpeční Rumuni, mistři světa Italové. Na startu boje o Francii 84 to na první pohled s nadějemi přetvářeného reprezentačního družstva nevypadá dobře. K nové naději po zpackaném světovém šampionátu ve Španělsku však má přispět nová krev z Bohemky.

Tři dny před utkáním na Tehelném Poli se Švédy se zdá, že hned dva nováčci z vršovického klubu mají blízko do základní sestavy. Zatímco útočník Jaroslav Němec si zřejmě bude muset ještě počkat, Jiří Ondra s Peterem Zelenským se snad z důvěry trenéra Františka Havránka budou moci těšit.

Zejména v případě Petera Zelenského jde o rychlý výtah ke hvězdám. Dlouhovlasý univerzál ještě na jaře bojoval v uvadající Trnavě na místě stopera, po přestupu do Bohemians ho však zastupující trenér Josef Zadina postavil do středu zálohy a Zelenský od prvních zápasů zaujal natolik, že by na klíčovém postu sestavy neměl za tři dny chybět.

Také příběh Jiřího Ondry je ale poutavý. Bývalý útočník přišel do Bohemky už v roce 1978 z vojny v Táboře a chvíli mu trvalo, než se v nabitém kádru prosadil. Situaci mu navíc zkomplikovalo zranění kotníku. V současnosti však patří na svém postu levého obránce mezi základní stavební kameny Pospíchalova týmu. Mnozí si jistě vzpomenou na jeho gól na hřišti Bayernu Mnichov v Poháru UEFA, nebo krásnou bombu, kterou před rokem rozhodl zápas domácího poháru na Spartě. Ondra patřil i ke kandidátům nominace pro světový šampionát. Nakonec mu Španělsko uniklo, doufejme, že proti Švédům už chybět nebude.

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit