"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

Třicet zastávek na cestě za titulem

clanek-1983-06-19-cesta-za-titulem-bw-250pxK vrcholu představovaném titulem mistra ligy vykročili fotbalisté Bohemians vlastně už před šesti lety, kdy do Vršovic přišli pracovat trenér Tomáš Pospíchal a nedlouho za ním i asistent Josef Zadina. V oddíle bylo příznivé klima pro náročnou a cílevědomou práci. Vzestupné výkony zajistily zájem veřejnosti a odpovídaly jim i výsledky. Klokani se usadili trvale v horní polovině tabulky, v posledních čtyřech letech si umístěním v lize zajišťovali pravidelně účast v evropských pohárech. Hráči Bohemians se zařadili v nebývalém počtu do reprezentačního týmu ČSSR, na evropské fotbalové scéně si získali respekt postupem do semifinále Poháru UEFA a nakonec dospěli navzdory nečekanému zkratu ve vedení oddílu k vytčenému cíli. Získali poprvé v historii ligové prvenství!

Vlastní cesta za titulem trvala přesně čtyřicet pět hodin a bylo na ní třicet zastávek. Projděme si ji ještě jednou v doprovodu kapitána Přemysla Bičovského.

1. RH Cheb - Bohemians 1:1 (0:1)

V letní přípravě jsme ani jednou neprohráli, sestava byla stabilizovaná. V Chebu jsme promarnili řadu šancí a při cestě domů jsme si proto nebyli jistí, zda jsme bod získali nebo ztratili.

2. Bohemians - Lokomotiva Košice 4:0 (2:0)

O výsledku se rozhodlo hned v první čtvrthodině. Vláďa Hruška dal rychle za sebou dva góly a ještě zahodil penaltu. Prý to mohl být nejrychlejší hattrick historie. Nám i ten dvougólový náskok stačil k tomu, abychom hráli dál v pohodě.

3. Sparta - Bohemians 1:2 (1:0)

Jeden z našich nejlepších zápasů. Kromě obou bodů jsme získali také sebedůvěru. Zvlášť ve druhém poločase to byl vynikající fotbal.

4. Bohemians - Slavia 2:1 (0:0)

Znovu jsme prohrávali 0:1 a podařilo se nám výsledek zvrátit. Hra se však nedařila jako před tím na Letné. Červenobílí nám trošku pomohli tím, že se stáhli po vedoucím gólu do obrany.

5. Inter Bratislava - Bohemians 0:0

Jeden z mála zápasů, v němž jsme nedali gól. Hodně se taktizovalo, vyčkávalo. Vzhledem ke kvalitě soupeře jsme hráli opatrně a pouze s rychlými protiútoky jsme neuspěli.

6. Bohemians - Olomouc 4:0 (1:0)

Byl to první zápas, který vedl po nemoci trenér Pospíchal. Vedoucí gól jsme vstřelili až těsně před přestávkou. Potom už byl zápas pouze otázkou skóre. Já nedal penaltu, ale Pavel Chaloupka naštěstí stačil vrátit míč do sítě.

7. Nitra - Bohemians 3:3 (1:2)

Pěkný, dramatický zápas, v němž jsme si udrželi pověst neporaženého mužstva díky gólu, který dal Čermák v poslední minutě. Měli jsme o čem přemýšlet, protože jsme dostali dva slepené góly, než jsme se na začátku druhého poločasu rozkoukali.

8. Bohemians - Baník Ostrava 4:1 (2:1)

Dařilo se nám tak, že Baník neměl šanci. Většina spoluhráčů už byla v reprezentaci, stoupalo sebevědomí. Za stavu 3:1 jsem chtěl poslat Michalíkovi míč z penalty doprostřed branky, ale on byl rozčílený na rozhodčího, zůstal stát a dostal míč přímo do náruče.

9. Trnava - Bohemians 1:0 (0:0)

Na ten zápas neradi vzpomínáme. V Trnavě nás rozkopali. Po zápase plném zastrašovacích faulů jsme byli samý šrám a modřina. Měli jsme přesto více šancí než domácí, gól jsme dostali až v závěru po hrubé chybě.

10. Bohemians - Zbrojovka Brno 4:1 (2:0)

Slíbili jsme si, že rychle zapomeneme na Trnavu a pokusíme se splnit domácí normu: čtyři góly. Povedlo se to bez problémů.

11. Dukla - Bohemians 3:4 (3:2)

Klíčové utkání podzimu a možná celé ligy. Výsledek se rychle měnil. Dukla hrála výborně, po přestávce jsme přesto vojáky „přejeli“. Byl to fotbal, který se musel líbit každému.

12. Prešov - Bohemians 2:2 (0:1)

Takových utkání jsem naštěstí odehrál málo. Byli jsme víc ve vzduchu než na nohou. Prokeš jel domu s otřesem mozku, snad všichni jsme měli nějaké zranění. Vedli jsme 2:0, ale během poslední čtvrthodiny stačil rozhodčí nařídit dvě penalty a ještě vyloučit Levého.

13. Bohemians - Slovan Bratislava 3:0 (1:0)

Takové zápasy brzy vypadnou z paměti. Vzpomínám si na to, že jsme pouze vyhráli bez problémů, Sloup nedal penaltu a v závěru rozhodčí vyloučil Masného za řečnění.

14. Žilina - Bohemians 2:1 (2:0)

Tehdy už se začala projevovat únava. Mokrý terén také všem nevyhovoval. Utkání nám prostě nevyšlo a nemůžeme si na nic stěžovat. Žilinští fotbalisté hráli slušně, dřeli, bojovali a vítězství si zasloužili.

15. Bohemians - Vítkovice 3:1 (2:0)

Body jsme si zajistili hladce už v prvním poločase a byli jsme rádi, že nás soupeř moc nehonil. Hráli jsme ligu, poháry, většina reprezentovala. Měli jsme toho na konci sezony všichni dost.

16. Bohemians - RH Cheb 2:0 (1:0)

Do jara jsme vstupovali bez Ondry, Sloupa a Němce. Způsob hry Chebu nám tradičně nesedí. Zcela klidní jsme nebyli. Po zápase bylo v kabině veselo a hovořilo se o dobrém jarním začátku.

17. Lokomotiva Košice - Bohemians 1:2 (1:1)

V Košicích se snadno nevyhrává, domácí navíc dali první gól. Předvedli jsme jeden z nejlepších výkonů na cizím hřišti. Vyšla nám stoprocentně taktika. Rychlé protiútoky přinesly šance i góly.

18. Bohemians - Sparta 0:2 (0:1)

Sparťané použili naše zbraně: bojovnost, nasazení, rychlé protiútoky. Navíc obsadili perfektně klíčové hráče. Předčili nás prakticky ve všem. My jsme hráli takový upracovaný fotbal.

19. Slavia - Bohemians 2:2 (2:0)

V poločase to nevypadalo dobře. Po bouřce v kabině jsme však zvedli hlavy a začalo se nám dařit. Vzpomněli jsme si na podzimní výkony a přineslo to moc důležitý bod.

20. Bohemians - Inter Bratislava 1:0 (1:0)

Vítězství se rodilo těžce. Inter hrál antifobal a soustředil se pouze na bránění. Já jsem ale všechno viděl z lavičky. Trenér říkal, že nejsem ve formě.

21. Olomouc - Bohemians 0:2 (0:1)

Hrál jsem 425. ligový zápas, čímž jsem překonal Kunův rekord. Slavnostní nálada však nebyla. Po zápase s Anderlechtem nám trenér Pospíchal překvapivě oznámil, že mužstvo přebírá asistent Zadina. Pršelo, bylo bláto. Olomoučtí hráli jako o život a zatlačili nás do obrany. Pavel Chaloupka to však zachránil, dal z protiútoků dva góly.

22. Bohemians - Nitra 5:1 (3:0)

Fantasticky nám vyšel začátek, až do stavu 5:0 jsme hráli výborně. Potom už chtěl dát gól každý, sólovalo se a bylo po fotbale.

23. Baník Ostrava - Bohemians 2:1 (1:0)

Měli jsme hrát se zajištěnou obranou. Hned v první minutě jsme však dostali gól a taktika se musela měnit. Potom se objevil na hřišti poprvé na jaře Němec a vyrovnal. Už to vypadalo na remízu, když nám Ostraváci dali po rohu zbytečný gól.

24. Bohemians - Trnava 1:1 (0:0)

Útočili jsme celý zápas, ale nebylo to ono. Mysleli jsme, že vítězství přijde samo a nakonec jsme byli rádi, že nám zbyl bod. V kabině bylo po nečekané ztrátě jako po pohřbu a náskok se nám začal rozplývat.

25. Zbrojovka Brno - Bohemians 2:1 (1:0)

Do Brna s námi jel opět trenér Pospíchal. Před zápasem se hodně povídalo, že tam necháme body. Byla to hloupost. Bojovali jsme o titul, pro mne kupříkladu to byla poslední šance. Nakonec jsme ale opravdu prohráli. Zbrojovka nás překvapila, hrála dobře, Janečku jsme ještě tak hrát snad neviděl.

26. Bohemians - Dukla 6:1 (3:0)

Bylo to utkání plné krásných gólů. Když Němec ze stejné pozice vystřelí stokrát, určitě takový gól už nedá. Chaloupka se trefil asi také v lize poprvé z místa za hranicí pokutového území do šibenice. Prostě nám to tam padalo a vylepšili jsme si náladu.

27. Bohemians - Prešov 2:0 (1:0)

Na fotbal, jaký hrál Prešov, diváci chodit nebudou. Prešovští hráči bránili a zdržovali i za stavu 0:2! Asi jim nešlo o body, ale pouze o to, aby dostali co nejméně gólů.

28. Slovan - Bohemians 0:3 (0:1)

Podle mne to byl v boji o titul rozhodující zápas a jeden z našich nejlepších jarních výkonů. Hráli jsme uvolněně, po vstřelení druhého gólu hned po přestávce už nebylo o vítězství pochyb.

29. Bohemians - Žilina 4:1 (3:0)

Začátek byl dost nervózní, po prvním gólu však už šlo všechno samo. Největší starost jsme měli, jak se dostat po zápase do kabiny. Tam se poprvé, co jsem v Bohemce, připíjelo šampaňským. Ještě hodinu po zápase jsme byli v příjemném zajetí fanoušků.

30. Vítkovice - Bohemians 1:0 (1:0)

Chtěli jsme se samozřejmě rozloučit vítězstvím. Bojovali jsme, celý druhý poločas jsme byli v náporu. Netolička v brance Vítkovic však všechno schytal. Asi jsme po těch oslavách přece jen nebyli soustředěni na hru, jak je třeba.

Na zaslouženém úspěchu vršovického týmu se podílelo celkem dvacet hráčů (Zd. Hruška, Borovička, Jakubec, Bičovský, Prokeš, Marčík, Ondra, Chaloupka, Zelenský, Sloup, Němec, Čermák, Příložný, Vl. Hruška, Levý, Mičinec, Koukal, Novák, Doležal, Hrabovský). Mužstvo vedli střídavě trenéři Tomáš Pospíchal a Josef Zadina. Herně se klokanům vydařil zejména podzim, kdy navzdory enormnímu zatížení předváděli zcela pravidelně náročný atraktivní fotbal. V čele tabulky byli od pátého kola až do konce. Zdobili ligové trávníky kvalitními výkony plnými bojovnosti, pohybu, rychlých útočných akcí i odhodlání odevzdat na hřišti všechny síly.

 

Komentáře

 
Petr Bárta
+3 #1 Petr Bárta 2014-05-30 07:42
Škoda že jsem si to nomohl prožít :cry: Třeba se jednou také dočkám :P
 

Comments are now closed for this entry