"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

Rozlučka ve Vítkovicích: V sázce král střelců i ligové rekordy

clanek-pred-zapasem-1983-06-17-vitkovice-logo-bw-200pxNový mistr ligy zakončí historickou sezonu Bohemians dnes od 17 hodin ve Vítkovicích. Hráči si užili mistrovské oslavy, v Ostravě ale chtějí potvrdit své kralování nad československou ligou a navíc půjde o bonus: Pavel Chaloupka si může pojistit postavení nejlepšího střelce soutěže. Bohemka také může útočit na rekordy ligy.

Další prestižní titul pro Bohemians je ve hře. Králem střelců československé ligy se v historii stal zatím jediný klokan. Když na jaře 1933 přestoupil do Bohemky slovenský Maďar Gejza Kocsis, měl už na kontě osm podzimních gólů v dresu Teplitzeru FK. Na jaře se však v devíti utkáních trefil hned patnáctkrát a stal se tak prvním králem střelců v historii našeho klubu.

Teď může jeho úspěch vyrovnat čtyřiadvacetiletý záložník Pavel Chaloupka. Na podzim se přitom trefil jen pětkrát, ovšem na jaře se rozjel a přidal dalších dvanáct gólů. Hned v prvním jarním utkání s Rudou hvězdou Cheb dal dvě branky. Dva góly nasbíral i v Olomouci a na Slovanu a hned hattrick vstřelil do sítě Dukly.

Před posledním kolem vede Chaloupka pořadí střelců se sedmnácti góly, následují sparťan Griga (15), brněnský Janečka s vojákem Vízkem (14) a slávista Herda (13), který jako jediný z Chaloupkových soupeřů bude hrát také už zítra. Slavii čeká Baník. Další zápasy se hrají o dva dny později. Griga nastoupí proti Trnavě, Janečka v Košicích na Lokomotivě a Vízek v Chebu.

Bohemka se může do historických statistik zapsat také dalšími způsoby. V současnosti má na kontě 42 bodů a v případě vítězství tak může překonat ligový bodový rekord šestnáctičlenné soutěže, který se 43 body drží Slovan Bratislava ze sezony 1969/1970 a Zbrojovka Brno ze sezony 1977/1978. Zároveň může Bohemka atakovat i střelecký rekord Dukly ze sezony 1977/1978 ve výši 73 branek. Chtělo by to ale pořádnou produktivitu, protože k téhle cifře teď Bohemce schází 4 góly.

Bohemka do Ostravy dnes odcestovala bez Zelenského a šrámy z mistrovské bitvy s Žilinou má Bičovský, měl by však nastoupit a tím se po dlouhých šestnácti letech před odchodem do rakouského Eisenstadtu rozloučit s naší ligou.

Na vítkovické marodce jsou Gajdůšek s Kušnírem, nejistý je start Ševely.

"Mám k dispozici všehovšudy třináct hráčů a k nim dva dorostence. Jsem zvědav na Dostála, který se vrátil z mistrovství světa dvacítek v Mexiku - rád bych ho zařadil do sestavy," řekl vítkovický trenér Jiří Dunaj. "Chceme vyhrát, v nejhorším případě remizovat, což by nám zaručilo úspěšnější umístění než v minulém ligovém ročníku."

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit