"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

Prokešův gól a Bičovského taktovka

clanek-1983-04-16-cssr-kypr-bw-250pxPrvní vítězství národního mužstva v kvalifikaci o mistrovství Evropy ve Francii má výrazný zelenobílý podpis. V základní sestavě strahovského zápasu s Kyprem nastoupilo sedm klokanů, Zdeněk Prokeš vstřelil gól, Přemysl Bičovský na tři přihrál. Jasný výsledek 6:0 uchovává československému výběru naději na postup.

V posledních dnech se všechno točí kolem Přemysla Bičovského. Po neradostných tématech posledních týdnů si vůdce Bohemians tentokrát užil pohodový návrat do základní sestavy reprezentace. Československo už vedlo rychlým Daňkovým gólem 1:0, když vzal vršovický kapitán do ruky taktovku.

Nejdřív po faulu na Levého rozehrál z koutku trestného území a útočník Vízek vsedě zvýšil. Pak našel Daňka, který míč hlavou vrátil na hranici šestnáctky a stoper Bohemky Zdeněk Prokeš napálil míč do sítě. Krátce po změně stran pak Bičovský zprava rozehrál dva rychle po sobě jdoucí rohy. Daňkovu hlavičku ještě brankář Constandinou vyrazil špičkou kopačky, na Vízkovu prudkou střelu hlavou ale už nestačil. Bičovského výkonu chyběl snad jen gól. Líto mu to ale nebylo.

"Vůbec ne! Není důležité, kdo dává branky, hlavně, že padají,“ řekl Bičovský. "Po mých centrech nabíhalo do vápna pokaždé tolik našich kluků, že snad ani nešlo nevstřelit gól. A ta kouzelná proměna ve výkonu na domácí půdě? Rychle jsme se ujali vedení, hráli v pohodě a Kypřanům, myslím, vadil měkký terén.“

Exhibici domácího týmu ukončili pátým gólem Jurkemik parádní střelou z dálky a Kypřan Miamiliotis, který si srazil do vlastní branky prudký centr Jakubcův. Pravý bek Bohemky tak také své místo ve statistice střelců nenajde.

 "Ale dvakrát jsem si přesto do šance naběhl,“ líčí Jakubec. "Při vysokém centru přeletěla přihrávka dva hráče, viděl jsem ji až v posledním okamžiku a nemohl už nohu sklopit. Podruhé jsem hlavičkoval vedle tyče, mířil však přitom úplně jinam – míč se smekl. Kéž by to vyšlo už proti Anderlechtu!“

Do historie zápasu zasáhl i brankář Zdeněk Hruška. V prvním poločase za stavu 1:0 totiž musel zasahovat proti nebezpečným střelám Dimitriou a Klitose z přímého kopu. K vysokému vítězství přispělo celkem sedm hráčů Bohemians. Reprezentační trenér František Havránek si sice nakonec rozmyslel nasazení Petera Zelenského, místo něho ovšem do zálohy postavil Milana Čermáka, který tak s Bičovským a Pavlem Chaloupkou vytvořil kompletní zelenobílou zálohu. Prokeše s Jakubcem na levém beku doplnil Stanislav Levý.

"Tvrdost kyperských kopaček? Ani ne, spíše záludnost v některých okamžicích. Snažili se nás trochu poškádlit, ale tak tvrdě a důrazně jako Dundee určitě nehráli,“ hodnotil Levý. "Nechávali nám dost volného prostoru a to se pokaždé útočí dobře.“

V tabulce kvalifikační skupiny Československo přes vítězství ztrácí dva body na Rumunsko, které překvapivě porazilo 1:0 Itálii.

 

Československo - Kypr 6:0 (3:0)

 

Branky: 28. a 48. Vízek, 3. Daněk, 37. PROKEŠ, 56. Jurkemik, 72. Miamiliotis vlastní.
Diváci: 6500.
ŽK: Theophanous.
Rozhodčí: Roiles – Bindels, Risch (všichni Lucembursko).

Sestava ČSSR: HRUŠKA – JAKUBEC, PROKEŠ, Jurkemik, LEVÝ – CHALOUPKA, BIČOVSKÝ, ČERMÁK (69. Ščasný) – Vízek, Daněk, Hotový. Trenér František Havránek.

Sestava Kypr: Constandinou (60. Pamboris) – Miamiliotis, N. Panziars, Klitos, Kezos – Dimitriou, Kouis, Yiangoudakis – Mavris (46. Savvides), Theophanous, Kounas. Trenér Vasilij Spasov.

 

Stav 5. kvalifikační skupiny

1. Rumunsko 4 3 1 0 6:1 7
2. ČSSR 4 1 3 0 11:5 5
3. Švédsko 3 1 1 1 3:4 3
4. Itálie 4 0 3 1 3:4 3
5. Kypr 5 0 2 3 3:11 2

 

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit