"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

Pospíchal rezignoval!

clanek-1983-04-07-pospichal-bicovsky-bw-250pxMálokdy dokážou dvě slovesa daná vedle sebe způsobit šok. Jenže když se za jedním z nich skrývá jméno trenéra fotbalového celku, který míří za svým premiérovým ligovým titulem, je překvapení oprávněné.

Šestačtyřicetiletý Tomáš Pospíchal po středeční domácí prohře v kabině hráčům oznámil, že ve funkci trenéra končí. Totéž řekl na závěr pozápasové tiskové konference. O pravých důvodech rezignace se lze domýšlet ledacos, ale možností je několik.

Co řekl sám trenér Pospíchal?

"Už nějaký čásek jsem o možnosti rezignace uvažoval a v poločasu zápasu s Anderlechtem jsem se definitivně rozhodl, že nemohu ve své práci dál pokračovat. O důvodech bych nerad mluvil, ale nikdy jsem neudělal nic, co by Bohemians poškodilo. Každému se mohu podívat zpříma do očí."

Obvykle se z trenérských funkcí (navíc většinou nedobrovolně) odchází po sérii nepovedených výsledků a při špatném postavení v tabulce. To zde jistě neplatí, konec domácí neporazitelnosti v lize i Poháru UEFA stěží mohou zapříčinit takové vyústění situace. Vždyť Bohemka stále vede československou ligu.

Co tedy zdraví? Tomáš Pospíchal u mužstva Bohemians působí od roku 1977, předtím trénoval ještě coby aktivní hráč francouzský Rouen, v Praze na Břevnově, kde měl v mužstvu pozdějšího kolegu Josefa Zadinu, Baník Ostrava a Plzeň. V létě 1978 ho při přípravném utkání stihl infarkt a problémy se srdcem přetrvávaly. I v aktuální sezoně mužstvo opakovaně delší dobu vedl jeho asistent Zadina – nejprve úvodních pět kol a potom tehdy, když Tomáš Pospíchal podstoupil operaci. Jeho nejbližší ho nepochybně nabádají, aby s trénováním skončil. Srdce má člověk jenom jedno. Až ho půjde někdy v budoucnosti vyměnit, třeba to vyřeší i Pospíchalovy potíže.

Zdravotní důvody jsou tedy pravděpodobnější, ale také je můžeme považovat za pouze zástupné. Situaci totiž následně vysvětlil předseda klubu Jaroslav Típek.

"Věříme, že trenér Zadina dovede mužstvo k titulu. Tomáš Pospíchal se nezachoval správně. Svou rezignaci oznámil nejdříve hráčům, potom novinářům a teprve nakonec představitelům výboru," prohlásil Típek naštvaně. A hned objasnil, co za trenérovým rozhodnutím opravdu vězí: "Zvěděli jsme, že s ním některé pražské oddíly jednaly o trenérském angažmá. Vůbec by nás nepřekvapilo, kdyby od příštího ligového ročníku působil na Letné." Tomáš Pospíchal má přitom ve Vršovicích smlouvu do 30. června 1985.

Průvodním jevem Pospíchalova konce byla i změna role dosavadního kapitána Bičovského. Nenastoupil už v sobotu při domácí výhře nad Interem a rovněž duel proti Anderlechtu klokani zahájili bez Přemysla Bičovského v základní sestavě. Mnoho fanoušků nechápalo, proč opora Bohemians sedí pouze mezi náhradníky.

Bez Bičovského byl najednou přechod do útočné fáze pomalý a nepřesný. Proto příznivci zelenobílých v první půli duelu s Anderlechtem opakovaně skandovali: "Bičovský, Bičovský!" Trenér Pospíchal ho nakonec poslal na hřiště na druhý poločas, když vystřídal spoluhráče Zelenského.

Uvidíme, co s Bohemkou Pospíchalův konec provede. Desátého dubna zelenobílí nastoupí v Olomouci, podle všeho i s kapitánem Bičovským. Slavia, jež je v tabulce druhá, hraje doma s Žilinou. A za necelé dva týdny se klokani v Bruselu pokusí přece jen postoupit do finále Poháru UEFA. Hlavní cíl sezony však zlstává stejný – získat konečně ligový titul! Jestli s Pospíchalem, Zadinou či někým jiným, by fanouškům teoreticky mělo být jedno...

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit