"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

Bičovský zpět na místě činu

clanek-1982-12-16-bicovsky-hrac-roku-bw-250pxNa podzim se jako kapitán musel paradoxně jen dívat, jak hráči Bohemians táhnou národní mužstvo v kvalifikaci o mistrovství Evropy. Na Kypr už ale Přemysl Bičovský odletěl spolu s ostatními. Na jih vyrazilo s reprezentací osm klokanů a Bičovský si zopakoval svůj výlet z roku 1975.

Na svoji první cestu na Kypr Přemysl Bičovský jen tak nezapomene. Není to jenom proto, že československý tým tehdy v Larnace v kvalifikaci o evropský šampionát 1976 zvítězil 3:0. A není to ani proto, že Bičovský tehdy vstřelil gól.

"Tenkrát v pětasedmdesátém jsme letěli na Kypr také ke kvalifikaci mistrovství Evropy. Pilot si závěrečnou fázi nějak špatně vypočítal, pozdě nasedl na přistávací dráhu, nestačil by zabrzdit, zastavit motory a skončili bychom v moři," vzpomíná Bičovský. "Byli jsme už asi pět metrů nad zemí a znovu jsme se vznesli! Na letišti nás očekával Sváťa Pluskal, který tehdy na Kypru působil. Byl bledý jako stěna a tvrdil, že jsme se podruhé narodili…"

Bičovský už je opět v Larnace a cesta tentokrát proběhla bez komplikací. Kapitán Bohemians má za sebou už 41 reprezentačních zápasů, přesto se mu teď otevírá ještě jedna reprezentační šance. Po krachu národního mužstva na loňském mundialu ve Španělsku byl Bičovský mezi těmi, kdo byli obětování nové krvi. V lize ale vedl Bohemians fantastickým podzimem a v anketě o Fotbalistu roku se vyšplhal na druhé místo.

A pro klíčový kvalifikační souboj na Kypru už trenér František Havránek Bičovského nevynechal. Do výběru se dostal spolu s brankářem Zdeňkem Hruškou, obránci Františkem Jakubcem, Zdeňkem Prokešem, Stanislavem Levým, záložníky Pavlem Chaloupkou a Peterem Zelenským a útočníkem Milanem Čermákem.

Dnes se reprezentanti v Larnace utkali v přípravném zápase proti kyperskému klubu Pezoporicos. Zápas měl však charakter tréninkového utkání. Předpokládaná základní sestava národního mužstva nastoupila proti Kypřanům posíleným o československé náhradníky. Ti se představili v dresech stejného provedení, v jakém před několika dny Bohemka bojovala proti Dundee United. Kyperský tým posílili Šimurka, Jurkemik, Ščasný a právě Bičovský.

"V tomto složení bychom určitě vyhráli kyperskou ligu. Stačil by mi i Bičovský," zasnil se Ladislav Kačáni, trenér Pezoporicos, za které v druhé půli nastoupili i klokani Hruška, Prokeš a Chaloupka. Zápas bez diváků na 2x40 minut vyhrálo národního mužstvo 2:0 góly Jarolíma a Chaloupky.

Fanoušky Bohemky určitě bude zajímat, že ani na jedné straně se boje nezúčastnil útočník Milan Čermák. Kvůli zánětu pod korunkou musel na kliniku v Nikósii, kde přišel o dvojku vpravo nahoře. K zápasu s Kyprem (27. března) by ale měl být k dispozici.

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit